Ανυπότακτη Κρήτη

Ανυπότακτη Κρήτη

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Ο λαός δε σώζεται, σώζει»
Ν. Καζαντζάκης

Η «σωτηρία» του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά μετά από την «ευγενή χορηγία» του εφοπλιστή Μαρινάκη αποτελεί, αν μη τι άλλο, μία είδηση με έντονη σημειολογία. Τα διθυραμβικά σχόλια, η θριαμβευτική υποδοχή και η δημιουργία αίθουσας Μαρινάκη στο μουσείο αποτελούν μνημεία μιας δουλικότητας που καμία σχέση δεν έχει με όσα πρέσβευε ο ίδιος ο Καζαντζάκης, ο οποίος σίγουρα δε θα ήταν περήφανος από αυτή την εξέλιξη.

Εμείς, από την πλευρά μας, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε τη βαθιά υποκρισία που κρύβουν τέτοιες κινήσεις από μεγαλοεπιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται κάθε πιθανό παράθυρο ενός συστήματος που τους επιτρέπει να φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα 60 πλοία, που διαχειρίζεται η συμφερόντων Μαρινάκη Capital Ship Management Corp, φέρουν σημαίες ευκαιρίας «φορολογικών παραδείσων» όπως η Λιβερία, τα Νησιά Μάρσαλ και ο Παναμάς. Η ετήσια χορηγία των 80.000 ευρώ υπολείπεται κατά πολύ του φόρου που θα κατέβαλλε η συγκεκριμένη εταιρία στο ελληνικό κράτος αν έστω και ένα από αυτά τα πλοία ήταν υπό ελληνική σημαία. Παράλληλα, την ώρα που ο ελληνικός λαός τσακίζεται από μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, οι Έλληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να απολαμβάνουν περίπου 60 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και να συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα με το πενιχρό ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, όταν οι ναυτικοί που εργάζονται στα καράβια τους εκτιμάται ότι πληρώνουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα (55 εκατομμύρια)!

Αυτή η φοροασυλία διευκολύνει κάθε Μαρινάκη, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μελισανίδη και Αλαφούζο να ξοδεύουν κάποια ψίχουλα από αυτά που έχουν νομίμως φοροδιαφύγει σε χορηγίες, «φιλανθρωπικές  δράσεις» και ποδοσφαιρικές μεταγραφές, αγοράζοντας έτσι προβολή και επιρροή η οποία εξαργυρώνεται ποικιλοτρόπως. Η απόσυρση του κράτους από κοινωνικά αγαθά όπως η Παιδεία, η Υγεία και ο Πολιτισμός στο όνομα της λιτότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφήνει «ανοικτό γήπεδο» σε όσους επιθυμούν να ξεπλύνουν το χρήμα και το όνομά τους παρουσιαζόμενοι ως ευεργέτες και φιλάνθρωποι. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που η Coca Cola 3Ε προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή σχολείων στη Θεσσαλονίκη την ίδια στιγμή που μετέφερε τα εργοστάσιά της στη Βουλγαρία, αναζητώντας φθηνότερους εργαζόμενους καθώς και την έδρα της στην Ελβετία στοχεύοντας σε  χαμηλότερη φορολόγηση.


Δε θα μπορούσαμε επίσης παρά να συμφωνήσουμε με τον πραγματικά μεγάλο κρητικό Ross Daly ότι, αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μείνει σε λειτουργία το Μουσείο Καζαντζάκη, πιθανότητα δε μας αξίζει ούτε ο αδούλωτος Καζαντζάκης ούτε το μουσείο του. Ως «Ανυπότακτη Κρήτη» παλεύουμε για γενναία αύξηση της άμεσης φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδών του και την κατάργηση των πάσης φύσεως φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει, η οποία θα επιτρέψει, μαζί με την άρνηση πληρωμής του ληστρικού και χιλιοπληρωμένου χρέους, την επαρκή χρηματοδότηση των κοινωνικών αγαθών και την ουσιαστική ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου. 


Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/7/2014 | ΧΗΜΙΚΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/7/2014

Οι ΗΠΑ,  η Ε.Ε. και οι πολυεθνικές του πολέμου, αφού κατασκεύασαν και πούλησαν τα χημικά όπλα, αφού ματοκύλησαν το συριακό λαό τώρα επιχειρούν να τα καταστρέψουν μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε μια χωματερή χημικών. Η Κρήτη κινδυνεύει άμεσα καθώς η υδρόλυση γίνεται μόλις 100 χ.λ.μ. από τις δυτικές ακτές της. Απειλείται με καταστροφή το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων του νησιού μας και άλλων γειτονικών περιοχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη καθώς καλύπτει κι εξυπηρετεί τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ ενώ αδιαφορεί για την πιθανές επιπτώσεις στον τόπο μας. Η Ανυπόταχτη Κρήτη καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και ολόκληρο τον κρητικό λαό να πάρουν  μέρος στον αποκλεισμό της αμερικανονατοϊκής  βάσης της Σούδας το τριήμερο 19-21 Ιούλη.
Παλεύουμε για:

  •  Να σταματήσει το πείραμα της καταστροφής των χημικών στις θάλασσες μας.

  •  Να κλείσει η βάση της Σούδας, ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στους λαούς της περιοχής.
  •  Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου Ανυπόταχτης Κρήτης | ΙΚΑ ΜΟΙΡΩΝ



Δελτίο Τύπου Ανυπόταχτης Κρήτης

Όχι στο κλείσιμο του ΙΚΑ Μοιρών !
Αγωνιστικό μέτωπο για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής Κυβέρνησης – Ε.Ε - ΔΝΤ !

Μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ, του ΟΑΕΕ και των υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ, η αυταρχική συγκυβέρνηση του κεφάλαιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τραπεζιτών, προχωράει στο κλείσιμο μιας ακόμα κοινωνικής υπηρεσίας στη περιοχή της Μεσσαράς δείχνοντας ξεκάθαρα το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και το Λαό. Αυτή η μνημονιακή πολιτική πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα και καταστρέφει το νησί μας, ρίχνει χημικά στις θάλασσες της Κρήτης, ξεπουλάει τις παραλίες της, απολύει εργαζόμενους στο όνομα της κινητικότητας και γενικά οδηγεί στη φτωχοποίηση του λαού.
Δεν θέλουμε εξαιρέσεις, χάρες και ρουσφέτια από κυβέρνηση και τοπικούς άρχοντες. Ζητάμε να μην κλείσει όχι μόνο το Ι.Κ.Α. Μοιρών, αλλά κανένα Ι.Κ.Α. και κανένα δημόσιο νοσοκομείο και κέντρο υγείας. Κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις αξιοπρέπειας, παροχές και πρόνοια για όλους. Να ξανανοίξουν οι διοικητικές  υπηρεσίες που έκλεισαν για την εξυπηρέτηση του λαού των Μοιρών.
Για να γίνουν αυτά χρειάζονται λεφτά για την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και όχι για τους τοκογλύφους και την τρόϊκα.

Διεκδικούμε άμεσα:
·         Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
·         Κατάργηση των μνημονίων και του “Καλλικράτη”.
·         Οριστική μονομερής διαγραφή του χρέους, κατάργηση των δανειακών συμβάσεων έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε.
Η ‘’Ανυπόταχτη Κρήτη’’-Α.Α.Π,  χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μεσσαράς και στέκεται αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα τους.
Είναι απαραίτητο ο Λαός να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του χωρίς εκλογικές αυταπάτες  και την προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα πέσει μόνη της με εκλογές. Καμία κυβέρνηση, καμία δημοτική ή περιφερειακή αρχή δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τη λύση θα τη δώσει μόνο ο ενωμένος και οργανωμένος αγώνας του Λαού απέναντι στους κυβερνώντες που κοιτάνε πώς θα δώσουνε λεφτά στις τράπεζες, απέναντι στα μνημόνια που μας οδηγούν στην εξαθλίωση, απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση που νομοθετεί σε βάρος του ελληνικού λαού. Σημασία έχει οι κάτοικοι να οργανωθούν στις τοπικές τους συνελεύσεις και οι ίδιοι με τη δράση τους να κλιμακώσουν τον αγώνα, να μην εμπιστευτούν τους εκπροσώπους της χουντικής συγκυβέρνησης και να  διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Οι τοπικές λαϊκές συνελεύσεις πρέπει να συντονιστούν με τα εργατικά σωματεία και με ενώσεις των εργαζομένων που αγωνίζονται για τα εργατικά δικαιώματα καθώς η επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός από το το ξένο αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο είναι συνολική και έχει ως στόχο τη διάλυση κάθε εργατικού κεκτημένου. Απέναντι στους εργοδότες, την κυβέρνηση, την τροϊκα και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να ξεπουλήσουν αυτό το τόπο, εμείς απαντάμε με οργανωμένο παλλαϊκό  αγώνα μέχρι την ανατροπή.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Η νέα πράξη στο δράμα του Μνημονίου περιλαμβάνει το ξεπούλημα των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας: Ενέργεια, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια και παραλίες βγαίνουν στο σφυρί στο όνομα της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Ενός χρέους- θηλειά στο λαιμό του ελληνικού λαού που αφού χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός για να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να αυξηθούν οι φόροι, να γίνουν απολύσεις και να πληγούν δημόσια αγαθά όπως η εκπαίδευση και η υγεία, τώρα αξιοποιείται για να μεταφερθεί ο δημόσιος πλούτος αντί «πινακίου φακής» στα χέρια ντόπιων και ξένων αρπακτικών που παρουσιάζονται με το μανδύα του επενδυτή. Την ώρα που ο πρωθυπουργός περιφέρεται ανά την Ελλάδα σαν πλασιέ που διαλαλεί την πραμάτεια του, η δημόσια κρητική γη, κομμάτι – κομμάτι, μπαίνει στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και ξεπουλιέται στο διαδίκτυο.

Κομμάτι αυτής της γης αποτελεί και η παραλία του Καρτερού και πιο συγκεκριμένα μία έκταση εμβαδού 251 στρ. που εκτείνεται από την αρχή του Καρτερού, μετά τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ως το Τομπρούκ. Πρόκειται για μία από τις πιο κοντινές παραλίες στο Ηράκλειο και η οποία, με ευθύνη και των τοπικών αρχόντων, αφέθηκε σκόπιμα να υποβαθμιστεί προκειμένου να προωθηθεί πιο εύκολα το ξεπούλημά της. Και οι βλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ δε σταματούν εκεί! Μετά τον Καρτερό ακολουθεί ένα μεγάλο μέρος της παραλίας των Γουρνών, η έκταση Αμμούτσα μεταξύ Ταυρωνίτη - Καμισιανών, μεγάλου κομματιού της παραλίας Καλού Χωριού Λασιθίου, έκτασης κοντά στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας και του χώρου του παλιού Ψυχιατρείου Χανίων, κ.α. 

Σε μία περίοδο που το 75% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές είναι κρίσιμο οι παραλίες αυτές να μείνουν ελεύθερες και προσβάσιμες για όλο το λαό. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια κυβέρνησης και Τρόικας που ξεπουλάνε τις παραλίες και νομοθετούν το μπάζωμα του αιγιαλού ώστε ακόμα και «τα μπάνια του λαού» πρέπει να μετατραπούν σε πολυτέλεια και πηγή κέρδους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη – ΑΑΠ καλεί τον κρητικό λαό
·         να αντιδράσει άμεσα ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας του Καρτερού και των υπόλοιπων παραλιών που έχουν μπει στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.
·         να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αμεσοδημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις), να λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις  μην αφήνοντας  την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του στα χέρια θεσμικών παραγόντων που ενώ στην πράξη στηρίζουν την πολιτική που οδηγεί στο ξεπούλημα, εμφανίζονται σήμερα υποκριτικά υπέρμαχοι του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας.

«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/7/2014 Ι ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΒΟΑΚ


Το ζήτημα του ΒΟΑΚ δεν έλειψε από καμία προεκλογική τηλεοπτική συζήτηση, με τους τοπικούς εκπροσώπους της συγκυβέρνησης να διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα για την κατασκευή του θα βρεθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Ως Ανυπότακτη Κρήτη είχαμε επισημάνει ότι όλα αυτά αποτελούσαν συνειδητά ψεύδη μιας και το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Κρήτης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 φτάνει μόλις τα 450 εκ. ευρώ, ενώ ακόμα και αν συμπεριληφθούν τα χρήματα από τα Τομεακά Προγράμματα το ποσό αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ. Την ίδια στιγμή για την κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας υπολογίζεται ότι απαιτούνται 2 δις. ευρώ! Είναι φανερό ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση ούτε ενός μικρού μέρους του έργου, πολύ περισσότερο όταν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ αναμένεται να κατευθυνθεί στα διάφορα 5μηνα προγράμματα περιστασιακής απασχόλησης, που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε «επωφελούμενους», και τις διάφορες ΒΑΠΕ που αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα το κρητικό περιβάλλον.

Είχαμε προειδοποιήσει επίσης ότι θα μας αφήνουν να σκοτωνόμαστε μέχρι να πειστούμε για την ανάγκη παραχώρησης της εκμετάλλευσης του δρόμου σε ιδιώτη που θα επιβάλλει διόδια, στα πρότυπα των αποικιοκρατικών συμβάσεων που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με διάφορους μεγαλοεργολάβους για την κατασκευή της Αττικής Οδού, της Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, κλπ. Μόλις 1,5 μήνα μετά τις εκλογές βλέπουμε να δημιουργείται κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση μέσω διαρροών στον τοπικό τύπο όπου - σε μία παρωδία του γνωστού έργου με τον  «καλό και τον κακό αστυνομικό» - ο κος Αρναουτάκης εμφανίζεται να «διαφωνεί» με την κα Κεφαλογιάννη και το κο Αυγενάκη για την αναγκαιότητα επιβολής διοδίων για την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Κάτι μας λέει ότι η αντίσταση του Περιφερειάρχη Κρήτης θα «καμφθεί» στο άμεσο μέλλον.

Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι η, συμφερόντων Μπόμπολα, Αττική Οδός Α.Ε. αποκομίζει τεράστια κέρδη από τα διόδια που πληρώνουν οι διερχόμενοι χωρίς στην πραγματικότητα να έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του έργου, καθώς το 13% της αρχικής συμμετοχής καλύφθηκε από τις συνεχείς υπερτιμολογήσεις (το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, καθώς και από δάνεια που δόθηκαν με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο). Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι το κόστος των διοδίων για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη φτάνει πλέον τα 30 ευρώ, ενώ η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι απρόσιτη  για την πλειοψηφία των διερχόμενων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα καραβάκια που εκτελούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο.


Από την πλευρά μας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα σταθούμε εμπόδιο, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε οποιαδήποτε σκέψη για επιβολή διοδίων στους δρόμους της Κρήτης και ότι θα παλέψουμε για την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Κρητικών με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Μία εξέλιξη που περνάει μέσα από την πάλη για ανατροπή των μνημονίων και την άρνηση πληρωμής του χρέους για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.